woensdag 25 april 2012

Geen kleding...............

Maar wel een leuke opdracht: we hebben een vlag gemaakt voor de Sassenpoort. Het is de bedoeling dat vanaf 1 mei de Poort elke woensdagmiddag (en als er voldoende vrijwilligers zijn óók op zaterdag) open gaat voor het zomerseizoen.  René en zijn vrijwilligersgroep wilden een duidelijk signaal dat de aandacht van mensen trekt.  En wat is er duidelijker dan de vlag uit te hangen?




Voor ons betekende dat letterlijk een hele berg werk. Je had de meters stof eens moeten zien die onder de naaimachine door moesten.......

Maar het resultaat is om tevreden over te zijn. Dit werkstuk is vanuit de stadsbus te zien!

woensdag 4 april 2012

Freule Winanda

Eén van onze grote projecten van de laatste tijd: het verjaarskleed van Freule Winanda.

Voor haar 65e verjaardag had ze de Sassenpoort gereserveerd en natuurlijk hoorde daar een outfit in stijl bij.

 De stof zijn we samen gaan kopen: heerlijk winkelen met iemand die precies weet wat ze mooi vindt!

Het setje dat de freule hier aan heeft bestaat uit een witte katoenen bloes, een rode rok van zijde en een groene overjurk met donkerder groene applicaties en kralengarnering. De mouwen van de jurk zijn gevoerd met dezelfde zijde als de rok. Voor minder officiële gelegenheden heeft ze een lichtbruine linnen schort met een ge-inkled bandje er op. Aan de tailleband van dit schort zitten d-ringen om een tasje, sleutels en een schaartje te hangen.  

En de schattige schoentjes?
Die heeft ze zelf gemaakt. 


Bob heeft erg zijn best gedaan om de stof zó te knippen, dat het patroon goed tot zijn recht komt.
Op deze foto kun je zien dat het onderste deel van de mouwen aangerimpeld zijn. Ook de rok van de overjurk is aangerimpeld.
Op verzoek van de freule is in de mouwkop een stolpplooi gemaakt, zodat de mouw meer opzij dan naar boven poft.

Kaproen

 Voor Hans, één van de poortwachters van de Sassenpoort, hebben we een tabbaard en een kaproen gemaakt. Het woord "tabbaard" ken je waarschijnlijk wel uit het Sinterklaasliedje - een kaproen is een middeleeuwse cappuchon met een lange sliert er achter aan vast. Zo'n sliert heet een lierepijp. Geen idee waar die naam vandaan komt!




Zoals je kunt zien hebben we aan de achterkant van de kaproen een driehoekig stuk ingezet. Dat heet een geer. Een geer is bedoeld om aan de achterkant extra ruimte te krijgen zonder dat de voorkant gaat slobberen. Een tweede voordeel van het inzetten van een geer is dat het veel minder stof kost dan het vergroten van het patroon.

We zijn nu bezig met een zomerjurk van linnen voor onze Aafje. Daarin komen acht geren: eentje in elke mouw en eentje tussen alle deelnaden. Zodra die klaar is, posten we de foto's.